Insights | Kapitalfondenes succeser skal i højere grad italesættes

24/01/2019

Kapitalfondenes succeser skal i højere grad italesættes

Kronik i Børsen

Af Lisbeth Wirgowitsch, managing partner i Kreab

Med Top-Toys konkurs har EQT anbragt sig på øretævernes holdeplads med risiko for at skade kapitalfondenes i forvejen blakkede omdømme. Og det er skidt – også for de mange familieejede virksomheder, der skal sælges snart.

Goldman Sachs’ køb af Dong i 2014 bidrog væsentligt til, at kapitalfonde over en bred kam blev synonyme med grådighed og kynisme. Siden da har kapitalfondene i stigende grad åbnet sig mod omverdenen til gavn for deres renommé, og deres overtagelser har oftest også stor succes for alle parter. I medierne er det primært de store, spektakulære kapitalfondshandler, der dominerer, mens underskoven af succesfulde, mindre handler, der reelt skaber mest værdi, går under radaren. Men der er gode historier at fortælle, som kunne tjene til en nuancering og derved gøre kapitalfondene mere attraktive.

Vil kapitalfonde i højere grad i spil som købere af familieejede virksomheder i de kommende år, venter en afmystificeringsopgave forude. Hele 40 pct. af danske ejere forudser et ejerskifte inden for fem år, viser nye tal fra PwC. Der ses ofte mod kapitalfonde, netop fordi de har en imponerende evne til at skalere virksomheder og gøre dem rentable.

Hos os i Kreab fortæller kapitalfondene beredvilligt succeshistorier om overtagelse af danske virksomheder. De kunne med fordel bringe disse fortællinger frem i medierne, så både markedet, borgerne og investorer kan opleve et mere nuanceret portræt af kapitalfonde.

Et godt råd er derfor at fortælle succeshistorierne, så de fremstår som en attraktiv mulighed – på lige fod med industrielle aktører og en børsnotering – når danskernes livsværker skal sælge